Fitness

De ce să practici yoga? Iată ce beneficii poți obține!

single image

Capacitatea de concentrare și îmbunătățirea sănătății fizice sunt doar câteva dintre efectele pe care le poți obține dacă practici yoga. Pentru a afla mai multe, am stat de vorbă cu Alexandra Voicu, instructor cu o experiență de peste 10 ani. Ea a explicat de ce și cum ne ajută yoga la menținerea echilibrului emoțional. Iată ce am întrebat-o!

 

Care sunt principalele beneficii ale acestui tip de activitate?

Yoga are nenumărate beneficii, însă depinde de nevoia fiecărei persoane în parte. Principalele beneficii care îmi vin în minte sunt liniștea mentală, îmbunătățirea sănătății fizice și capacitatea de concentrare pentru o perioadă îndelungată.

În opinia mea, fiecare avem nevoie de susținere acolo unde intervine un mic dezechilibru. De aceea, unele persoane spun că după practicarea yoga sunt mai energice, unele că le-a remodelat corpul, iar altele spun că le-a ajutat să treacă peste o depresie.

 

Ce impact are yoga asupra echilibrului emoțional?

Yoga este una dintre cele mai bune opțiuni pentru îmbunătățirea echilibrului emoțional. Mindset-ul pe care îl creează meditația, exercițiile de respirație, activitatea fizică este uimitor.
Toți avem obiective și aspirații, însă îndeplinirea acestora depinde de cât de mult putem să ținem flacăra aprinsă. Iar yoga ne susține enorm psihic să ne eliberăm de emoțiile negative și să continuăm cu entuziasm până la îndeplinirea scopurilor.  Practica yoga ne asigură cel mai bun suport pentru a ajunge la capacitatea noastră maximă.

 

Îi poate ajuta yoga pe cei care suferă de anxietate? 

Da, însă aș sublinia un lucru foarte important, trebuie să perseverezi. Nu faci o sesiune de yoga și te aștepți să ți se schimbe viața. Iar pentru a transforma o sesiune într-o rutină, cel puțin pentru persoanele care au ca scop eliminarea anxietății, este nevoie susținere, de încurajare. Acestea pot veni din partea celor dragi sau din partea psihologilor.

 

De cât timp practici yoga și de ce yoga? 

Practic yoga de peste 10 ani, instinctele au fost cele care m-au îndreptat spre cunoașterea mai profundă a acestei practici. De mică am învățat să mă analizez, să înțeleg ce se întâmplă cu mine și să îmi întreb înstinctul ce ar trebui să fac. Am știut mereu de ce anume am nevoie pentru echilibru și cred că fiecare om are această capacitate, desigur dacă își propune să se asculte. Căutam diverse soluții pentru provocările pe care le aveam: eliminarea agitației excesive prin activitate fizică intensă, eliminarea emoțiilor negative prin tehnici de respirație sau meditație, echilibrul emoțional prin iubirea necondiționată, respectarea mediului înconjurător, nonviolență, respectul pentru viață ș.a.m.d. Ulterior, am descoperit că toate aceste soluții fac parte din principiile după care se ghidează yoga.

Efectele miraculoase ale acestei discipline le-am simțit intens în ultimii 4 ani, de când mi-am început carieră de trader. Stresul, emoțiile generate de pierderi sau câștiguri îți influențează foarte mult starea emoțională, iar yoga ajută la găsirea echilibrului.

Prin practica fizică scot emoțiile negative, iar prin partea de meditație, respirație, mă reîncarc și îmi dobândesc forță și energia să evoluez în fiecare zi.

Care sunt principalele lucruri care te-au învățat orele de yoga? 

Yoga mi-a oferit multe experiențe minunate. În primul rând, mă ajută zilnic să scap de emoțiile negative și mi-a crescut incredibil capacitatea de concentrare. M-a învățat că am mereu la dispoziție soluții minunate pentru orice provocare.

În fiecare clasă pe care am predat-o, am pus cele mai bune intenții și am direcționat toată energia mea pozitivă și atenția spre cei cu care am lucrat. 

De asemenea, yoga m-a ajutat să practic nonjudecata, aspect la care țin foarte mult. Mai am scăpări și eu, pentru că sunt un om, însă cred că judecată este cea care ne face foarte mult rău. Ne crează stări negative, tensiune, neînțelegere. 

Cum crezi că am putea dezvolta în România cultura unui mod de viață sănătos? 

În marile orașe sunt o mulțime de săli care organizează cursuri sportive pentru copii. Chiar dacă este mai mult o modă, este bine și așa. Cred că educația sportivă se face de mic. Un copil fit simte nevoia să se miște, spre deosebire de un copil supraponderal, căruia îi e greu să facă mișcare. Problema intervine când copilul face o activitate care nu-i place. El va respinge ulterior sportul. De aceea, este necesar ca părinții să țină cont de preferințele copilului, nu de ce își dorește el pentru copilul lui.    

Pe de altă parte, mai multe antrenamente online și mai multă educație de calitate în domeniul sportiv ar putea să crească numărul iubitorilor de mișcare. De exemplu, pe canalul de YouTube GymSport sunt zeci de video cu antrenamente scurte, de 10 minute, pentru diverse grupe musculare. În perioada stării de urgență, am sesizat o creștere a numărului de oameni care au accesat antrenamentele. Pentru că le-a plăcut, continuă și acum.  

 

Povestește-ne mai multe despre proiectul GymSport? 

Sportul a fost mereu prezent în viață mea, în școală am făcut performanțe la sport. Apoi, în timpul facultății am făcut diverse cursuri de instructor de aerobic și îmi câștigam existența din asta, într-o mică sală închiriată. După ce mi-am început cariera în Marketing Online, am continuat să dăruiesc antrenamentele mele atât cât mi-a permis timpul. Iar pentru că timpul este o resursă prețioasă astăzi, m-am gândit să mut sala de aerobic în online. Să continui să îi îndrum pe oameni spre o viață sănătoasă prin sport.

În 2015 nu există încă așa ceva, piața încă nu era tocmai pregătită pentru acest pas. Abia acum, pandemia ne-a învățat că dacă vrei să faci sport, îl faci oriunde. Principiul în sala Online GymSport este exact același ca la sală fizică: îți faci un abonament, primești acces la antrenamente variate pe care le faci de oriunde și oricând dorești.

Citește și alte articole de pe Fit Your Mind: 

Stres management: menține-l sub control

Ești angajat? Uite cum se implică companiile în sănătatea emoțională a angajaților

Un psiholog te poate ajuta să descoperi lucruri pe care nici tu nu le știai despre tine

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may like